Iglaki zdobią w zasadzie wszystkie ogrody. Stanowią niezbędny element roślinnej dekoracji otoczenia domu. Wiele z nich pozwala na cieszenie się zielenią przez cały rok. Można z nich tworzyć okazałe zielone parkany, kompozycje roślinne, osłony przed wiatrem i silnym nasłonecznieniem. Niestety zdarza się, że uprawiane przez wiele lat okazałe rośliny nagle tracą swój piękny wygląd. Powodem mogą być nie tylko choroby roślin, ale też błędy i zaniedbania w zakresie ich odpowiedniego nawożenia.
Jedną z dość częstych dolegliwości iglaków jest brązowienie igieł. Roślina nie jest objęta żadnymi szkodnikami, nie widać śladu chorób, a jednak jej igły sukcesywnie brązowieją, schną, a w ostateczności cała roślina obumiera.
Wśród najczęstszych przyczyn brązowienia igieł jest niedobór składników pokarmowych. Zwykle roślinie brakuje magnezu. Niedobór tego składnika objawia się wybarwianiem się igieł na kolor jasnozielony z później żółty. Z czasem igły staję się brązowe a następnie całkowicie opadają. Zwykle w konsekwencji cała roślina obumiera. Aby zapobiec temu zjawisku, należy obowiązkowo zastosować specjalny nawóz przeciwko brązowieniu igieł. Z reguły nawozy takie oprócz magnezu zawierają również inne składniki, niezbędne do prawidłowego wzrostu rośliny. Są to m.in. miedź, żelazo, siarka, mangan, molibden i cynk. Na uwagę zasługuje nawóz BIOPON, który zawiera 28% trójtlenku siarki i 15% tlenku magnezu. Specjalnie dobrane proporcje tych dwóch składników w pełni pokrywają zapotrzebowanie chorej rośliny, a tym samym eliminują przyczynę brązowienia igieł. Najkorzystniej jest nawożenie rozpocząć tuż po zauważeniu pierwszych objawów zmiany koloru. Wszystkie nawozy, które nie zawierają azotu można stosować również jesienią.
Inną przyczyną brązowienia igieł może być brak odpowiedniej wilgoci. Problem ten może się pojawić zarówno w trakcie suchego i upalnego lata, jak również podczas zimy. Zwykle, gdy iglaki obumierają zimą lub wczesną wiosną, najczęściej obwiniamy o to mróz. Niestety nie zawsze przyczyna tkwi w zmarznięciu igieł rośliny. Najczęściej problemem jest zmarznięta ziemia, z której roślina nie może pobrać wilgoci i odpowiedniej dawki składników pokarmowych. Dzieje się tak najczęściej wczesną wiosną, gdy słońce zaczyna pobudzać roślinę do życia, a ta zaczyna brązowieć i schnąć. Aby zapobiec takiej sytuacji, warto jeszcze jesienią obficie podlewać rośliny (szczególnie młode z mało rozwiniętym systemem korzeniowym). Dodatkowo zaleca się zastosowanie specjalnego nawozu jesiennego. Nie zawiera on azotu, ale w zamian odżywi roślinę potasem, fosforem i innymi składnikami, które przygotują ją do zimy.
Powodem słabej kondycji iglaków może być również ogólny brak składników pokarmowych lub niskie zakwaszenie gleby. Aby zapewnić roślinę prawidłowy wzrost i odporność na choroby, należy systematycznie zasilać ją odpowiednio skomponowanym nawozem do iglaków. Obecnie na rynku dostępne są nawozy o przedłużonym działaniu. Dwufazowa formuła granulatu powoduje stopniowe uwalnianie składników mineralnych do gleby, co jednocześnie zapobiega przenawożeniu rośliny. Jedna dawka nawozu dostarcza niezbędne składniki przez cały sezon.
Kolejnym zabiegiem, który warto zastosować dla wzmocnienia systemu korzeniowego i kondycji całej rośliny, jest odpowiednie zakwaszenie gleby. Stosując preparat do zakwaszania podłoża, wpływa się nie tylko na zapewnienie właściwego poziomo kwasowości gleby, ale jednocześnie zwiększa się odporność rośliny na choroby i zapobiega brązowieniu igieł.
Przeczytaj również: