Przejdź do treści

Przygotowanie do sezonu grillowego

Tradycyjnie sezon grillowy zaczyna się corocznie w pierwsze dni maja. Zanim jednak rozsmakujemy się w soczystej karkówce, warto odpowiednio przygotować się do godnego rozpoczęcia sezonu grillowego.

Zakup grilla

Obecnie w sprzedaży mamy bardzo duży wybór różnorodnych grilli. Możemy kupić duży i na stałe przytwierdzony do podłoża grill betonowy (murowany). Jego zaletą jest oczywiście duża trwałość, odporność na warunki atmosferyczne, brak konieczności demontażu po sezonie grillowym i brak potrzeby przechowywania go w garażu lub piwnicy w czasie zimy. Niestety jego wadą jest zdecydowanie wyższa cena, jak również brak możliwości przeniesienia go w inne miejsce.

Alternatywnym wyborem jest zakup grilla przenośnego. Obecnie sprzedawcy oferują nam szeroką ofertę tego asortymentu, różnicując ją ze względu na wielkość, kształt, rodzaj materiału użytego do produkcji (żeliwo, blacha) a także różne funkcje.

Zdecydowanie najtańsze są niewielkie blaszane grille, które można wykorzystać zarówno w przydomowym ogrodzie, jak i na pikniku nad jeziorem. Niektóre ich wersje wzbogacone są o dodatkowy rożen, idealnie nadający się do robienia szaszłyków.

Prawdziwi pasjonaci grillowania powinni zaopatrzyć się w profesjonalny grill z dużą misą z wysokogatunkowej stali emaliowanej, oraz dwoma rusztami ze stali chromowanej. Podwójny ruszt sprawdzi się wówczas, gdy istnieje potrzeba jednoczesnego grillowania potraw na dwóch różnych wysokościach. Ważne jest, aby posiadał kółka, które ułatwią jego szybkie przemieszczenie, a także dodatkowe półki, na których można położyć produkty przed grillowaniem oraz potrzebne w tym czasie naczynia.

Osoby, które mają ograniczone miejsce do przechowywania grilla w okresie zimowym, powinny rozważyć zakup grilla składanego, który po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca.

Preparaty do czyszczenia

Przed sezonem grillowym nie wystarczy zakupić węgiel drzewny, łopatkę do przewracania mięsa i produkty do grillowania.

Koniecznym jest również zaopatrzenie się w dobre preparaty do czyszczenia rusztu. Zapewnią one nie tylko ładny wygląd grilla, ale przede wszystkim umożliwią usunięcie trudnych do czyszczenia pozostałości po spalonym tłuszczu, które zawierają szkodliwe substancje rakotwórcze.

Szczególnie polecamy użycie następujących preparatów:

  • HG Czysty grill, rożen i piekarnik – Skuteczny środek, który szybko, łatwo, skutecznie usuwa zaschnięty, przypalony tłuszcz z grilla, rożna i piekarnika, zawiera niejonowe środki powierzchniowo czynne, anionowe środki powierzchniowo czynne i fosfonaty.
  • PRIMACOL – czysty grill – profesjonalny środek do czyszczenia grilla. Szybko i skutecznie usuwa stary tłuszcz, oleje, spaleniznę oraz zaskorupiały brud z grilli, piekarników i frytkownic. Nadaje się również do czyszczenia pochłaniaczy kuchennych i płytek ceramicznych. Jego użycie zdecydowanie ułatwia poręczna plastikowa butelka z atomizerem.
  • PRIMA LEON – profesjonalny środek do czyszczenia grilli. Należy jednak pamiętać, by czyścić nim wyłącznie wewnętrzne części (emaliowane).  Skutecznie usuwa brud, spaleniznę, osady z tłuszczu, ślady dymu, i sadzy. Nadaje się również do czyszczenia piekarników i kominków. Jest produktem niepalnym.

Meble ogrodowe

Przed sezonem grillowym należy również pamiętać o odpowiednim przygotowaniu mebli ogrodowych. Przechowywane w piwnicach lub garażach stoły ogrodowe i krzesła należy oczyścić z kurzu, przykręcić poluzowane śruby mocujące, a w razie konieczności nawet na nowo pomalować lub pokryć lakierem.

Jeżeli na zimę pozostały w ogrodzie drewniane ławki, warto również sprawdzić, czy nie wymagają one ponownego zaimpregnowania lub naprawienia.

W przypadku, gdy nie posiadamy jeszcze żadnych mebli ogrodowych, warto rozważyć zakup gotowego kompletu piknikowego, który zawiera jednocześnie stół i dwie boczne ławki.

Przeczytaj również: