Przejdź do treści

Praktyczna spiżarnia

Spiżarnia to cenny dodatek w każdej kuchni. Pokażemy, jakie warunki powinien spełniać, wprowadzimy zasady porządku i podpowiemy, jak trzymać zapasy. Wiele dotyczy również pojedynczych półek czy szafek kuchennych.

Odpowiednie warunki temperatury

Idealna spiżarnia jest ciemna, ma stałą temperaturę od 15 do 20 stopni i wilgotność do 70 procent. Powietrze jest więc trochę cieplejsze i bardziej suche niż na przykład w piwnicy. Aby to osiągnąć, najlepiej umieścić pomieszczenie od północnej strony domu lub wewnątrz kuchni co pozwoli na uniknięcie nagrzewania spiżarni poprzez wpadanie promieni słonecznych przez okno lub nagrzewanie murów. Należy również zwrócić uwagę na to, aby żadne rury grzewcze nie biegły w ścianie. Odradza się również umieszczanie wszelkich urządzeń elektrycznych, gdyż oddają ciepło do pomieszczenia. W tak małym pomieszczeniu należy również pamiętać o wentylacji, dzięki której będzie można utrzymać idealną temperaturę i wilgotność. Odpowiednie warunki zapewniają również drzwi do sąsiedniego pomieszczenia chroniące przed nagrzewaniem lub ochłodzeniem. W przypadku małych spiżarni drzwi powinny otwierać się na zewnątrz lub można zamontować drzwi przesuwne.

Praktyczna spiżarnia

W spiżarni funkcjonalność ma pierwszeństwo przed pięknem. Gładkie ściany i podłogi, które łatwo wyczyścić są koniecznością. W kolejnym etapie można skupić się na praktycznych i trwałych meblach, które oferują jak najwięcej miejsca do przechowywania, ułatwiają wyjmowanie lub układanie i które są łatwe do czyszczenia. W następnym kroku należałby się zastanawić nad materiałem mebli jak również na ich użytecznością. Będą potrzebne półki na butelki, wiszące kosze na przyprawy lub warzywa, więcej wąskich czy szerokich półek i jakie odstępny między nimi powinny występować. Dodatkowo obrotowe półki narożne lub wysuwane do głębokich półek zapewniają optymalne wykorzystanie przestrzeni, szklane lub przezroczyste półki z pleksiglasu w górnych rzędach są przydatne dla lepszego widoku. Dlatego przed zakupem zastanów się dokładnie, co chcesz umieścić w swojej spiżarni. Jest to również praktyczne, jeśli znajdziesz miejsce na małą powierzchnię roboczą, którą można rozłożyć lub wyciągnąć i wykorzystać jako dodatkowe miejsce do przechowywania.

Ważne jest również, aby pomyśleć o odpowiednim oświetleniu. Zwłaszcza jeśli spiżarnia nie ma okien. Dzięki kilku punktom możesz oświetlić nawet najmniejszy kąt, włącznik światła zdecydowanie powinien być umieszczony przy wejściu.

Przechowywanie

Ciężkie pojemniki lub skrzynki na napoje należy umieścić na najniższym poziomie. To samo dotyczy żywności, którą należy przechowywać w ciemności, np. ziemniaków. Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w koszach, aby zapewnić cyrkulację powietrza.

Żywność sypką jak makaron, ryż, cukier, mąkę i musli najlepiej przechowywać w hermetycznych pojemnikach, które również chronią przed szkodnikami. Wybierz szkło lub przezroczysty plastik, aby od widzieć co jest w środku.

Żywność w puszkach należy układać w taki sposób, aby etykieta była widoczna na pierwszy rzut oka. Aby uniknąć długich wyszukiwań i przekładać rzeczy z miejsca na miejsce. Szuflady kosze dobrze sprawdzają się w przypadku małych torebek lub puszek.

Przeczytaj również: